Wykonanie
Kolejny przepis przyjechał z Ostrawy, w której byłem, o dziwo nie na imprezie, a przy okazji jarmarku świątecznego, a właściwie przedświątecznego. Pośród wielu stoisk na rynku, zresztą jedynym gęściej zaludnionym miejscem w okolicy, był jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający
języka skojarzyło mi się to z deserem z
mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym
języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :)A przy okazji kolejne odkryte dowody uznania:Artykuł w mmłódź.Składniki:-
mąka-
woda-
kapusta kiszona
Wykonanie:
Mąkę rozrabiamy w wodzie tworząc lejące się ciasto. Smażymy placek, kładziemy do środka
kiszoną kapustę, zawijamy i lekko podsmażamy.